Lucia – Häxa eller Helgon ?

Ja denna fina dag med små ljusdrottningar har en ganska mörk historia eller historier kan man kanske säga , ingen vet väl idag hur det verkligen var, men Trevligt är det 🙂
Klippt från AB idag :

Under den gamla julianska tideräkningen, innan den gregorianska kalendern infördes under 1700-talet, inföll alltid luciadagen samtidigt som vintersolståndet. Enligt den svenska och nordiska folktron var årets mörkaste dag ett farligt dygn. Man trodde att övernaturliga krafter, vättar, häxor och troll, var i rörelse och ställde till med oreda i mörkret. För att hålla sig vaken och kunna skydda sig mot det övernaturliga så åt och drack man lite extra.
Alla förberedelser inför julfirandet skulle också vara klara till luciadagen – även det firades genom att äta och dricka lite extra.
Under den mörka tiden mellan lussevakan och julen trodde folk att de onda andarna var särskilt aktiva utomhus – historien om Lussekärringen, en demon eller häxa, var en utbredd spökhistoria. Lussekärringen, eller den lusiga häxan, höll till utomhus.

Det var därför farligt att vara ute under själva lussevakan. Barn som hade begått hyss skulle akta sig extra noga, eftersom häxan kunde komma ner för skorstenen och röva bort dem.

Och om vissa av julens förberedelser inte blev klara i tid, kunde hela gården straffas med olycka och ohyra.”

Helgonvarianten lyder så här :

Jungfrun Lucias öde utspelade sig på sent 200-tal och tidigt 300-tal i Syrakusa på Sicilien. Enligt legenden var Lucia en troende kristen och hon skänkte sin hemgift till de nödlidande på den italienska ön.

Detta efter att hennes mor hade tillfrisknat efter en svår sjukdom.

Hennes fästman, som var tänkt att gifta sig med henne, blev så förbannad över hennes gåva till de fattiga att han berättade för de romerska myndigheterna att hon var kristen. Kristendomen var ännu inte accepterad och som straff skulle den unga kvinnan överlämnas till en bordell – men hon gick inte att rubba ur fläcken.

Man tände då ett bål runt henne, men lågorna skadade henne inte.

I frustration stack en romersk soldat sitt svärd genom hennes hals så att hon dog.”

….. ja så se upp därute man vet aldrig….Men visst är det facsinerande att människor tänker och tycker så olika , även inför en sån här dag , då vi präglas av pepparkakors vara eller inte , om att traditionerna snart är borta helt på grund av en massa floskler ?

Jaja vad göra ? Det är väl en del i själva utvecklingen ….

lucia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s