Hednisk Julafton idag – Yule

 

Stilla Morgon , nästan allt är gjort som ska göras så här innan Jul, Idag är det den Hedniska julen- Yule 🙂 Och den firar vi !!
Midvinterdagen är en viktig dag härhemma, Nu går vi in i Vilans tid fram till den 21 Mars.
Denna 21 :a präglas av Mayakalenderns slut , och med allt vad det innebär , ja nån jordens undergång kommer vi dock inte att se …snarare en uppgång 😉 Nu efter patriarkatets styre i 13000 år går vi in i Matriarkatets tidsålder, så huka er gubbar !!
Nåväl man  får tro och tänka som man vill …

Jag vet vad Jag tror 🙂

Så i detta religionsfria hem, celebrerar vi dem alla, så Julafton den 24 blir det här oxå…fast den har ju uratrtat till att bli affärernas afton…jösses sicken hysteri.

Här är det en afton att umgås med vänner och familj, äta gott, bara vara och ta det lugnt

-Jodå jag gillar alla traditioner, tycker om Bibelns sagor , Buddahs sägner men i hjärtat e jag nog Hedning 🙂

En gammal bild här som var ganska kul…Visar att alla i princip firar en hednisk Jul ….Eller ?

Ur Wikipedia :

Jul är en högtid som firas i slutet av december. Julen har genom historien firats av olika orsaker och därtill förknippats med olika seder. I en västerländsk, kristen kontext firas julen till minne av Jesu födelse, men den har flera äldre, förkristna anor.

Julhögtiden är en blandning av religiösa och sekulära traditioner och skiljer sig mycket runt om i världen, och många firar idag jul med färre, eller inga religiösa inslag.

Traditionellt firas den svenska julhögtiden med början den 24 december (julaftonen, aftonen före juldagen) och avslutas den 13 januari (Tjugondag Knut) då ”julen dansas ut”, även om det på senare tid blivit allt fler som inleder firandet tidigare och betraktar det som avslutat i och med den sista lediga dagen 6 januari (trettondagen).

Midvinterblot Räknas som en obsolet sed i och med att den övergått andra traditioner så som

red lighted candle

 

disting och torrablot, termen är omstrid och baserar sig på påstående från icke namngivna externa vittnen under forntid.
Midvinterblotet var en högtid som inföll vart åttonde år under en skottmånad ungefär i februari. Benämndes även Riksblot eftersom detta var en samlande evenemang för det dåtida Sveariket. Kallas sedemera Distinget.
Motsvaras som högtid numera av högtiderna torrablot och disblot.
Vinterhalvårets mitt infaller vid denna tid. Blandas ofta samman med Jul på grund av namlikhet med vintersolstånd. Ibland säger man av misstag ”midvintersolståndet” – en sammanblandning av vintersolståndet och midvinter – två kalendariska händelser som ligger mer än en månad isär.

Julbocken är en figur som ingår i julfirandet. Julbocken är en av Tors bockar som han sänder till människorna med gåvor. Detta kan ta sig olika utryck. I norra sverige klappar man på dörrn, kastar in en gåva hos grannarna och springer undan så att ingen ska se vem det var (en julklapp). I Norge klär man ut sig till Julbock och går runt och sjunger, ger små gåvor (och får godis).

Man har i allmänhet en julbock gjord i halm som en del av juldekorationerna. Ibland får denna bock ”komma” med julklapparna.

Skördens första kärve som spars till Jul och som sätts ut på en stör underhöknatten som ett offer till Odin, så att hans häst kan äta av den när de stannar till under Den vilda jakten. Att sätta ut julkärve är en mycket spridd sed. Kallas även julanek.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s