Solen – Ra – Helios

backlit clouds dawn dusk

Jag funderade över Solen Idag  . . .Fader Himmels Klart lysande stjärna – som Värmer Oss med sitt Ljus Ärad och Dyrkad sen urminnes tider och det förtjänar Han , utan Han inget oss … Jag Gillar solen bäst i uppgång och nedgång – Det är sådan Ro att sitta på en klippa och se den stilla rörelsem och färgerna som skiftar …

Ra var den Egyptiska solguden  från som utvecklades till en huvudgud som sög upp egenskaper från många andra gudar. Han for över himlen varje dag i sitt skepp som hade solskivan ombord. Ra beskrivs som alla andra gudars anfader.

Helios var den grekiska solguden och ofta beskriven som själva solen. När solen vandrar över himlen under en dag är det egentligen Helios starkt skinande vagn som vi ser fara förbi. Han var son till titanerna Hyperion och Theia och bror till mångudinnan Selene och gryningsgudinnan Eos.

Många fler Finns det , kärt barn har många namn …jag hittade 31 olika Namn på Sol Guden 😉

 

2 kommentarer

 1. Förhållandet mellan den egyptiske himmelsguden Nun och dennes son, solguden Ra, skrev jag om för 4 drygt år sedan. https://christerbroden.wordpress.com/2014/01/22/den-ohangde-sonen/

  Observera att människan Farao är identisk med sin far, solguden Ra! Förhållandet, som beskrivs gäller således det mellan himmelsguden Nun och människan.

  Våra ”kristna” myter är förankrade i forntida egyptisk teologi. 30 ggr nämner GT att Josuas far heter Nun. Josua är det hebreiska och arameiska namn, som i det på grekiska skrivna NT översätts till det grekiska namnet Jesus. Josua efterträdde Moses, vars namn är ett fornegyptiska ord med betydelsen ”avkomma”.

  GT’s Josua är identisk med sin far Sonen (avkomman, Moses), och har sitt förhållande med himmelsguden Nun. Med sin grekiska namnform Jesus anges han i NT vara Sonen och ett med sin Far, Himlens Gud.

  Oftast översätts moses till son, men 14 av Egyptens ca 300 faraoner lär ha varit kvinnor. Ramses är en sammandragning av Ra och moses. Thot var vishetens gud, en av Ras uppenbarelser. Farao kunde därför även heta Thotmoses.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s