FredsPipan -borde tas fram både här och där ;)

img_5101

Detta Är En Fin Tradition- därmed Vill Jag inte säga Att Du ska börja Röka 😉
All form av Rituell handling liksom beseglar de ord som är sagda  . . .
Detta Var Indianernas sätt Att besegla en överenskommelse eller fredsbevarande beslut .
Man Bryter inget sånt  . . .
Idag Bryts löften hur lätt som helst – Så Kanske det skulle Behövas Ritualer som detta – för att befästa Ord som har sagts .

Vi Tar Alldeles för lätt på det sagda ordets innebörd och betydelse.

Piprökningen omfattades av en mängd olika ceremonier, med noga fastlagda mönster och tabun. Kanske den mest enkla ceremoniella rökstunden ägde rum då en grupp äldre Män kom tillsammans för att diskutera ett problem eller bara för att prata. Om de träffades i en tipi satte de sig i en cirkel runt eldstaden.
Värden, som satt mittemot dörren, stoppade och tände pipan och offrade den första pipröken till andemakterna. Sedan tog han ett eller två bloss, innan han lämnade över pipan till personen som satt till vänster om honom. Även han tog några bloss på pipan för att sedan lämna över den till sin vänstra granne.
Proceduren upprepades tills pipan kom till personen som satt vid dörren. När han hade rökt klart, fick han inte lämna över pipan till grannen som satt på andra sidan om dörren. Istället lämnades pipan tillbaka hela cirkeln runt av män, utan att någon rökte, vidare ner till mannen vid andra sidan om dörren.
När han hade rökt klart, lämnade han över pipan till personen som satt till vänster om honom. När tobaken hade slocknat, gjorde man sig av med askan enligt respektive indianstams sed. Vanligtvis askade man på ett altare, som var beläget nära eldstaden.

Varje stam och enskilda personer hade naturligtvis sina egna speciella röktraditioner och tabun. Shoshonerna krävde att en person i en rökgrupp var tvungen att ta av sig sina mockasiner innan rökningen påbörjades.

En del svartfötter vägrade röka i en tipi om det hängde ett par gamla mockasiner i den.

Bland cheyennerna var det tradition att en person som ägde en helig sköld var tvungen att röka ensam.
Orsaken till det var att han fick bara röka med andevärlden, och inte med människor.

Önskar er En Fridfull dag Govänner ❤

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s