Fettisdagen :) Semlans mecca

Jaha så var det dags då …Semla måste man äta idag eller ?
Men hur kom det till då ?
Jo gammal tradition är det …
Så här står det : Från Wikipedia…

Att det är sista dagen innan påskfastan har givit upphov till traditionen att denna dag, och ursprungligen bara denna dag, äta semlor, även kallade fastlagsbullar eller fettisdagsbullar. I södra Sverige har den traditionellt ätits på fastlagsmåndagen (bullamåndag).

I Sverige äts bullarna oftast med vispgrädde under bullens avskurna ovansida, och med mandelmassa i en urgröpning mitt i bullen. I Norge och Danmark har fastlagsbullarna sylt i stället för mandelmassa och ibland även vaniljkräm.

I Svenskfinland kallas semla för fastlagsbulle, i Norge och Danmark för fastelavnsbolle.

Tidpunkt250px-SemlaFlickr

Fettisdagen infaller mellan blåmåndagen och askonsdagen. Tidpunkten för askonsdagen är rörlig. Den inträffar enligt kyrkokalendern 46 dagar före påsk, vilken i sin tur inträffar första söndagen efter första ecklesiastiska fullmånen efter 20 mars.

Fettisdagen kan infalla som tidigast 3 februari och senast 9 mars. Läs mer om tidpunkten för fettisdagen i artikel under Askonsdagen.

Mardi gras

På franska kallas dagen för Mardi gras (som också betyder ‘fet tisdag’) och det är därifrån som Mardi Gras-karnevalen i New Orleans har fått sitt namn.

Faschingsdienstag

I Österrike och Tyskland heter dagen ”Faschingsdienstag” och firas med karneval och festande.

Shrove Tuesday

I England och många andra engelsktalande länder, kallas dagen för ”Shrove Tuesday”, en dag då man äter pannkakor till middag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s